product 1
  • ANASAYFA(current)
  • HAKKIMIZDA
  • ÇALIŞMA ALANLARI
  • AVUKATA SOR
  • MAKALELER
  • İLETİŞİM
Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik
Hukuki Makaleler

Resmi Gazete’ de 07 Aralık 2018 tarihinde yayımlanan ve aynı tarihte yürürlüğe giren “Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile yabancıların Türk vatandaşlığını kazanabilmeleri için bir imkan daha tanındı.

Bahsi geçen değişiklik yürürlüğe girmeden önce, Türk vatandaşlığının istisnai olarak kazanılması hallerini düzenleyen, Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 20. maddesinin 2 fıkrasının (b) bendine göre ancak; en az 250.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da Türk Lirası tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilen yabancılar Cumhurbaşkanı kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilmekteydiler. 

Getirilen yeni düzenlemeyle bu durum hala geçerliliğini korumakla birlikte, Resmi Gazete’ de 07 Aralık 2018 tarihinde yayımlanan ve yürürlüğe giren “Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 20’inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendine yapılan ekleme neticesinde yabancıların Türk vatandaşlığını kazanabilmelerinin yolu genişletildi.

Yönetmeliğin ilgili maddesinde yapılan değişikliğin tam metni şu şekildedir:

TÜRK VATANDAŞLIĞI KANUNUNUN UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 

MADDE 1- 11/2/2010 tarihli ve 2010/139 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 20’inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “satın aldığı” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş, en az 250.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da Türk Lirası tutarı peşin olarak yatırılan taşınmaz satışının vaat edildiğine dair noterden düzenlenen sözleşmenin üç yıl süreyle devri ve terkini yapılmayacağı taahhüdüyle tapu siciline şerh edildiği” ibaresin eklenmiştir.

MADDE 2- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 

MADDE 3- Bu Yönetmelik hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Yapılan bu değişiklikten önce, yabancıların, Yönetmeliğin 20. maddesinin 2. fıkrasının (b) bendi kapsamında istisnai yolla Türk vatandaşlığı kazanabilmeleri için işbu maddede belirlenen şartlarla bir taşınmaz satın almaları gerekiyor iken, yapılan değişiklik ile henüz taşınmazın satış işlemleri tamamlanmamış olsa bile, noterde düzenlenen taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin, tapu siciline şerh edilmesi halinde de Türk vatandaşlığının kazanılmasına olanak sağlandı.

Bu değişiklik kapsamında Türk vatandaşlığının kazanılabilmesi için:

  • Kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş bir taşınmazın olması,
  • Taşınmaz bedeli olarak en az 250.000 Amerikan dolarının (veya karşılığı döviz ya da Türk Lirası tutarının) peşin olarak yatırılması,
  • Taşınmaz satışının vaat edildiğine dair noterde düzenleme şeklinde satış vaadi sözleşmesinin yapılması,
  • Noter tarafından düzenlenen satış vaadi sözleşmesinin, taşınmazın üç yıl süreyle devir ve terkin yapılmayacağı taahhüdüyle, tapu siciline şerh edilmesigerekmektedir.
0 (216) 337 05 00
info@cemiloglu.av.tr

Cemiloğlu Hukuk&Danışmanlık 2018 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği’nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlarla kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak büromuzun açık izni bulunmadıkça kesinlikle yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir. Sitemizde yayınlanan makaleler ve bilgiler, hukuki sorunları ile ilgili bilgi almak isteyenlere genel hatlarıyla fikir vermek amacını taşımakta olup, genel bilgilendirme mahiyetindedir. Bu hukuki bilgilerin, mevzuat veya içtihat değişikliği nedeniyle zaman içinde güncelliğini yitirebileceğini, sizin hukuki probleminize bire bir uymayabileceğini unutmayın. Ziyaretçiler, sitede sunulan bilgilerin doğru olmadığını veya bu bilgiler nedeni ile zarar gördüklerini iddia edemezler. Hukuk büromuz, ziyaretçilerin bu sitede verilen bilgilere dayanarak gerçekleştirdikleri eylemlerden dolayı hiçbir şekilde sorumluluk veya yükümlülük kabul etmez.

    [Kod-Menu-List]
  • [Kod-Menu-0-Adi]
      [Kod-Menu-0-Alt]
  • [Kod-Menu-1-Adi]
      [Kod-Menu-1-Alt]
  • [Kod-Menu-2-Adi]