Miras Hukuku

Kurumsal & Bireysel Hukuk Danışmanlığı ve Avukatlık Hizmeti

MİRAS HUKUKU

Miras Hukuku Alanında Sunduğumuz Hizmetler

MİRAS HUKUKU NEDİR ?

Miras Hukuku, ölen bir gerçek kişinin malvarlığının, mallarının, hak, alacak ve borçlarının ( terekenin) hayatta bulunan gerçek veya tüzel kişilere geçişini düzenleyen kural ve hükümlerin bütünü olarak tanımlanabilir. Miras Hukuku’na ilişkin hükümler Türk Medeni Kanunu’ nun Üçüncü Kitabında yer alır.

Miras Hukukunun Bazı Temel Kavramları

1-) Miras Bırakan (Muris) : Miras bırakan, ölmesi veya gaipliğine karar verilmesi sonucunda mirası, mirasçılarına geçen kimsedir. Ancak gerçek kişiler miras bırakan olabilirler zira tüzel kişilerin sona ermesi miras hükümlerine tabi değildir.

2-) Miras(Tereke) : Ölen kişinin geride kalan malvarlığı değerleri olarak tanımlanabilir. Mirastan söz edebilmek için ölenin malvarlığının olması gerekmektedir. Önemli olan bir diğer husus ise, şahsa bağlı hakların miras yolu ile geçemeyeceğidir. Örneğin bir dernekteki üyelik hakkı gibi.

3-) Mirasçı : Miras bırakanın ölümüyle mirasın (terekenin) bir bütün halinde geçtiği kişidir. Mirasçı gerçek kişi olabileceği gibi bir tüzel kişi de olabilir. İki Çeşit Mirasçı vardır.

a-) Yasal (Kanuni) Mirasçılar : Mirasçılık sıfatını kanun koyucunun iradesinden alan mirasçılardır. Yani kanunda gösterilen kişilerdir. Medeni Kanunda yasal mirasçılar, mirasbırakanın ; Kan Hısımları, Evlatlığı ve Altsoyu, Eşi ve Devlet olarak sayılmıştır.

b-) Atanmış (İradi) Mirasçılar : Mirasçılık sıfatını miras bırakanın iradesinden alırlar. Miras bırakan ölüme bağlı tasarrufuyla miras bıraktığı kişiler atanmış mirasçı olurlar. Ölüme bağlı tasarruflar vasiyetname ve miras sözleşmesi olarak belirtilebilir.

4-) Külli Halefiyet (Mirasın Geçişi) : Murisin ölümüyle birlikte, miras bir bütün halinde, mirasçıların kabul etmesine gerek olmaksızın mirasçılara geçer. Bu geçişte mirasçıların atanmış veya yasal mirasçı olmaları önem taşımaz.

5-) Ölüme Bağlı Tasarruf : Miras bırakan tarafından yapılan hukuki işlemdir. Hükümlerini tasarrufu yapan kişinin ölümünden sonra doğurur.

BİZE SORUN

Bizlerle iletşime geçmeniz mümkündür.

İletişim Bilgilerimiz

(0216) 337 05 00

info@cemiloglu.av.tr

Caferağa Mahallesi, General Asım Gündüz Cad. Başoğlu İş Merkezi No:55/10, 34710 Kadıköy/İstanbul

Masaüstü Görünümüne Geç